TAPAS IN VALENCIA

tapas Valencia

tapas in valencia

Denk je aan Spanje dan denk je meteen aan tapas.
Bravas, croquetas, calamares, ham & kaas planke, ensaladilla Rusa, sardines, noem maar op! Hieronder vind je achtergrond informatie over de tapas en waar je de lekkerste tapas in Valencia kunt eten!

WAAR KOMT DE TAPA VANDAAN?

De letterlijke betekenis van het woord komt van het Spaanse werkwoord ‘tapar’ wat bedekken betekent. Een beroemde legende gaat dat de gewoonte om een glas wijn met een tapa te bedekken een noodzaak werd om te voorkomen dat vliegen in de wijn terecht kwamen. Ook gaat het verhaal dat de koning van Spanje, Alfonso X, alle barren onder zijn koninkrijk verbood wijn of alcohol te serveren, indien dit niet vergezeld werd met een klein hapje om te voorkomen dat mensen dronken werden en wangedrag vertoonden. Het verplichtje hapje werd bovenop het drankje gelegd, zodat ze eerst wat zouden eten, voordat het alcoholische drankje werd genuttigd.

Wanneer je naar het zuiden gaat, zoals in Granada word er nog steeds bij iedere alcholische versnapering een lekker hapje geserveerd. Hoe meer je drinkt, hoe beter de tapas worden. Hier in Valencia kan je echter weinig van deze plekjes nog terug vinden. Eentje waar dit wel zo is, is bij El Botijo in de wijk El Carmen!

Zoals ik al vertelde, zijn er hier in de stad maar weinig plekjes te vinden waar je nog een gratis tapa bij de drankje krijgt. Maar niet getreurd, tapasrestaurants vind je in overvloed hier in de stad. De patatas bravas zijn een MUST op een tapaskaart en verder zie je nogal wat verschillen, van traditionele tapas tot aan fusion tapas.

vERSCHIL MET NEDERLAND

Het grootste verschil met uiteten in Nederland zit hem in dat eigenlijk ieder gerecht wel een beetje als ‘tapas’ worden gezien. Wat bedoel ik daarmee? Het is niet heel gebruikelijk dat wanneer je naar een restaurant gaat, je een gerecht alleen voor jezelf besteld. Zijn het nou de traditionele tapas, is het een stukje vlees of vis of een pasta, vaak wordt het gerecht op het midden van de tafel geserveerd en kan iedereen overal wat van pakken. Ook bijvoorbeeld bij het toetje; als je bijvoorbeeld met zijn tweeën of drieën bent, bestel je vaak maar een toetje. De ober gaat er dan vanuit dat je het deelt en krijg je automatisch drie lepeltjes. Mijn top vijf tapasrestaurants in Valencia vind je hieronder!

Tapas restaurants in Valencia

L’aplec: als toerist zou je hier waarschijnlijk voorbij lopen, vanwege de welbekende Spaanse TL-verlichting. Maar, na een aantal jaren hier te hebben gewoond, kan ik je vertellen dat vaak bij deze ‘ongezellige’ barren je vaak de heerlijkste meest authentieke gerechten vind. Zo ook bij L’aplec. Een uitgebreide menukaart met van allerlei soorten tapas, de geitenkaas met honing is een aanrader of de pompoenkroketjes met parmezaanse kaas ook de gevulde tomaat of champignons zijn zeker de moeite waard! Zoals je ziet, ook een topplek voor als je vegetarisch bent. Dat kan nog weleens lastig zijn bij sommige tapasbarren.

Tasca Angel: deze bar is een topplek om even een klein hapje te doen voordat je uitgebreid ergens gaat zitten. Jep, in deze bar kan dat namelijk niet, je kan hier alleen maar staan aan de bar. Spaanser dan dit ga je het niet vinden in het oude centrum. Ga hierheen voor de sardientjes en de champignons al ajo y perejil. Heerlijk!

IO: wanneer je in eerste instantie binnenkomt denk je wellicht, mmm wat is dit? Maar hun terras is een van de beste in het oude centrum. Je vind hier wat meer fusion tapas die zeker de moeite waard zijn; de aubergine carpaccio en de thaise kip zijn om te smullen!

Vermudez: een top restaurant in de hippe wijk Ruzafa met hét populaire drankje van nu; Vermút. Heerlijke tapas, niet een heel uitgebreide kaart maar hier vind je wel de lekkerste ensaladilla rusa van de stad!

Bar & Kitchen: Bar & kitchen hoort bij het creatieve concept Mercado Tapineria. Hier vind je wekelijkse markten, conceptstores en events. Een verstopt kleurrijk terras waar je de lekkerste bravas van de stad vind. Ook mag je zeker niet vergeten om hier een glaasje Agua de Valencia te bestellen.

Wat is jouw favo tapa?


1 reactie op “Tapas in Valencia”

  1. Pingback: THE SUNNY SOUTH - De vijf valenciaanse maaltijden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Hola! Graag leid ik je rond in Valencia :)