De vijf Valenciaanse maaltijden

Koffie in Valencia

Lees ik dat goed? hoor ik je denken…Vijf maaltijden op een dag? Yep! Er is dus altijd wel een moment om tijdens je city trip in Valencia in een lekker lunchtentje of op een terrasje te zitten. Volgens de Spanjaarden zijn deze vijf maaltijden – naast het gezonde aspect- ook een goed excuus om op ieder tijdstip van de dag af te spreken. Lees hieronder over de vijf maaltijden, wat -en niet geheel onbelangrijk- waar ze gegeten worden.

EL DESAYUNO oftewel het ontbijt

Ontbijten in Valencia is vrij simpel. Een tostada con tomate met een café con leche is wel het meest typische ontbijt. Een koffie met een stukje getoast brood met gezeefde tomaat, zout en olijf olie. Wellicht een plakje ham erop maar veel meer zal je de gemiddelde Valenciaan niet zien eten. Er wordt namelijk nog wat plek bewaard voor het tweede ontbijt waar we het zo over gaan hebben. Waar je dit het beste eet? Mm, het is werkelijk waar bij iedere bar te verkrijgen en fout kan het eigenlijk niet gaan. Goede koffie vind je bij the Flying Bean of Los Picos. 

El almuerzo

Dit is het moment waar je de Nederlandse toerist vaak ziet omkijken wanneer ze langs een bar de todo la vida komen. 9.30 en een fles bier of wijn op tafel?! Ja, dat hoort erbij. Een almuerzo popular is namelijk een menuutje wat je bestelt met daarin een broodje, een bier- of wijntje en een koffie erna (ook in de koffie zit vaak al een scheut sterkere drank). 

Mmm, een broodje.. dat zijn wij Nederlanders ook wel gewend. Toch net even anders, het broodje is vaak een half stokbrood met een zware vulling. Denk bijvoorbeeld aan een Spaanse omelet met ali oli, gegrilde chorizo met frietjes of kip met gebakken aardappeltjes en groente. Olijven en pelpinda´s mogen hierbij niet ontbreken. Wil je echt wat van de Spaanse gastronomie meepikken en hoe de locals leven, ga dan zeker een keertje een Almuerzo eten. Bar Alhambra of Café Montes zijn typische barren hiervoor. 

La COMIDA

14.00u alweer… tijd om te lunchen! Lunchen in Valencia is vaak lang en uitgebreid. Snel even een broodje onderweg kopen zie je hier niet snel gebeuren. Mensen hebben vaak tussen de middag een uur of twee, wat precies goed is om lekker uit te gaan lunchen. Vaak wordt er dan een menu del día gegeten. Voor-, hoofd- en nagerecht met een drankje voor een eurootje of 10 – 15. Veel restaurants veranderen iedere dag hun menu waardoor het altijd weer een verrassing is! 

LA MERIENDA

Ook tussen de lunch en het avondeten zit er weer een eetmoment, het houdt niet op! La merienda, dit zou je ook wel het tussendoortje kunnen noemen. Van fruit, koffie of een gin-tonic tot aan de lange rij bij de bakkers voor een heerlijk zoet broodje. Wat ik zelf altijd geweldig om te zien vind, is dat je rond een uur 17.00 / 18.00 je terrasjes vol zitten met oudere mensen. Opa´s en oma´s spreken hier met hun vrienden af, dit is echt hun moment van de dag om bij elkaar te komen en de dag te bespreken. 

la cena

Het avondeten, hoewel dat in Nederland dé maaltijd van de dag is, is het hier een maaltijd waar wat minder (zwaar) gegeten wordt. Ook bekend natuurlijk dat hier pas later gegeten wordt, niet gek natuurlijk na de vier vorige maaltijden. Restaurants gaan ook vaak dan pas vanaf 20.30 open maar dit is voor de Spanjaarden eigenlijk nog te vroeg. Half 10 is een schappelijke tijd hier. Wat wordt er ´s avonds dan nog gegeten? Juist, de tapas

Mijn Favorieten Almuerzo & Merienda plekjes

Vijf Maaltijden in Valencia

CUlinaire tour

Op pad met mij naar de leukste en vooral lekkerste plekjes in de stad? Ga dan met mij mee op een tour door de Mercado of een tapastour. Informeer hiervoor naar de mogelijkheden  voor privé groepen. 

BUEN PROVECHO!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Hola! Graag leid ik je rond in Valencia :)