Waarom ben je verhuisd naar Valencia? Twijfelde je of je het moest doen of niet?

Ik heb altijd een band gehad met Spanje. Volgens mij was ik 5 jaar oud toen ik voor het eerst naar een dorpje bij Pedreguer ging, waar mijn ouders een vakantiehuis hadden. Vanaf de brugklas had ik Spaans als vak en toen ik 17 jaar was, ging ik voor het eerst alleen op vakantie, jep, naar Spanje. Geen fiëstas in Lloret de Mar of Salou, maar een taalcursus in Valencia. Toen ik tijdens mijn opleiding Communicatie een stage moest doen, wist ik gelijk dat het Spanje zou worden. Tijdens mijn opleiding deed ik er een halfjaar stage en een halfjaar studie. Het zonnetje en de tranquilo levensstijl vond ik daar zo relaxed! Maar ook de verschillen in steden in Spanje vond ik aantrekkelijk. Dat ik een baan bij mijn stagebedrijf aangeboden kreeg, maakte de keus erg makkelijk om in de zomer van 2014 naar Spanje te verhuizen. Ik twijfelde geen moment, want ik was het gewend om lange tijd van huis te zijn. En ja, eerlijk is eerlijk: Spanje is niet het eind van de wereld!

Wat vond je het lastigst in het eerste jaar dat je in Valencia woonde?

Ik vond vooral de eerste weken lastig met al het geregel. Wat dat betreft klopt ‘mañana mañana’, want het heeft me wat tijd en moeite gekost om bijvoorbeeld een NIE-nummer, EHIC-kaart of internetabonnement aan te vragen. Wat ik ook moeilijk vond, dan niet specifiek in het eerste jaar, is echte vriendschappen sluiten. Wanneer je in het buitenland woont, zijn veel mensen er maar tijdelijk. Dan maak je vrienden voor vijf maanden en dan moet je weer afscheid nemen. Toen ik verhuisde, woonde er al een aantal vriendinnen. Maar toen zij weggingen, was het soms best lonely. Het heeft wel even geduurd voordat ik weer een leuk vriendinnengroepje had.

Wat miste je het meest aan Nederland (friends & family don´t count) en wat hélemaal niet?

Wat standaard in de koffer mee naar Valencia ging, was een pot Calvé pindakaas. Oh ja, en wat ik zeker miste, was al het lekkere Indische eten van mijn familie. Eten is een terugkomend thema bij wat ik miste. Heel gek, maar ik miste zelfs andijvie. Nowhere to be found in Valencia. Ook kwark had van mij wel in de supermarkten mogen liggen. Het zijn echt random dingen die ik miste en ook opeens oppopten. Echte kerstbomen zijn bijna niet te vinden in Spanje, zo jammer! Maar om iets te noemen wat ik het meeste miste, ik weet het echt niet! Wat ik totaal niet miste, is makkelijk: het Nederlandse weer. 

Wat heb je geleerd van het wonen in een ander land?

Ik heb geleerd dat je je moet aanpassen wanneer je in een ander land wilt wonen. Het heeft geen zin om de taal niet te leren, want het is toch veel leuker en gezelliger als je met je buren, je kapster en de eigenaar van een cafétje kunt kletsen. En ook al gaat alles ‘mañana mañana’, je moet je er toch bij neerleggen. Go met de flow in het land waar je ook gaat wonen! Wat ik er op persoonlijk gebied van heb geleerd, is dat je je altijd moet blijven openstellen. En niks gaat vanzelf, je moet zelf ook moeite doen. En voor jezelf zorgen! In mijn tweede periode in Valencia woonde ik voor het eerst echt helemaal alleen. Heerlijk! Maar een elektricien fixen op een feestdag, een bank kopen en grote boodschappen zonder lift naar boven sjouwen, horen daar ook bij. 

Welke Spaanse gewoonte is er helemaal bij je ingeslopen?

Hmm moeilijk! Ik ben best goed geremigreerd, vind ik zelf. Maar ’s avonds paella eten, raad ik iedereen af. En teenslippers, die draag ik alleen binnenshuis of naar het strand. In Spanje is het best not done om die als ‘gewoon’ schoeisel te dragen. En verjaardag die om 19.30/20.00 uur starten, ik ben er nog niet aan gewend.

Wat is het grootste verschil tussen Nederland en Spanje?

Het leven buiten. Waar in Nederland het leven lijkt op te houden na 18.00 uur, begint het pas in Spanje. 

Waarom heb je na 4 jaar toch besloten om weer naar Nederland te verhuizen? 

Ik kon niks meer leren of me verder ontwikkelen bij het bedrijf waar ik werkte. Nog eventjes heb ik gezocht naar andere banen in marketing/communicatie, maar die waren er toen niet. Daarnaast wilde ik ook kunnen sparen om te reizen. In Valencia kon ik helemaal niet sparen. Dit was allebei wel mogelijk in Nederland, dus daarom ben ik in april 2018 verhuisd.

Hoe voelt het nu weer in Nederland na 1,5 jaar weer terug te zijn? Mis je Valencia nog steeds? Zou je graag nog ergens anders willen wonen en zo ja, waar? 

Oh, is het al anderhalf jaar! Heel snel gegaan zeg. Ik ben alweer helemaal gewend aan het Nederlandse leven, waarbij ik wel de tranquilo lifestyle heb geprobeerd mee te nemen uit Spanje. Het eerste halfjaar terug vond ik wel lastig. Je moet echt weer inkomen in het drukkere leven hier, je oude vriendschappen weer aanhalen en wennen aan de kou. En waar ik in Spanje nooit ziek/verkouden was, ben ik dat nu al meerdere keren geweest. Ik mis ook wel het eten, heerlijk ’s middags een paella of in de winter churros eten bij mijn favoriete El Contraste. En Fallas, ook zo leuk!

Het lijkt me zeker leuk om nog eens ergens anders te wonen. Een sabbatical (ooit) in Italië in een dorp, met een nonna die naast me woont en me pasta leert maken, olijfvelden in de tuin en met een Fiat door het platteland. Ja, dat lijkt me wel wat hoor!


Super bedankt dat je jouw ervaring van het buitenland wilde delen! En die sabbatical klinkt helemaal top. Ik kom graag langs voor een bordje zelfgemaakte pasta! Hasta luego!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Hola! Graag leid ik je rond in Valencia :)