Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Waarom ben je verhuisd naar Mexico?

Omdat ik verliefd ben geworden op het land en ik wilde na mijn studie heel graag reizen. Ook wilde ik een doel aan mijn reis plakken. Op deze manier kon ik mijn liefde voor Mexico combineren met een doel: een andere taal leren!

Wat was het lastigste voor je om te verhuizen? Was je al eens in Playa del Carmen geweest?

Ja, ik was er twee keer op vakantie geweest dus de omgeving kende ik gelukkig al. Dat voelde vertrouwd. Toch vond ik het erg spannend om er helemaal alleen naartoe te gaan. Ik kende nog niemand en was bang dat ik me eenzaam zou gaan voelen.

Hoe bevielen de eerste weken? Goede keus of juist helemaal niet?

De eerste dag voelde ik me al direct thuis! Omdat ik een talencursus ging doen, had ik al snel contact met de rest van de cursisten. Er werden leuke dingen georganiseerd door de school en ik kreeg al snel contact – dankzij Hyves- met andere Nederlanders die voor langere tijd in Playa verbleven. Binnen enkele maanden had ik een complete vriendengroep met Mexicanen en Nederlanders. In de laatste 4 maanden van mijn verblijf heb ik zelfs een prachtig appartement gehuurd met twee Nederlandse vriendinnen. Ik spreek de meesten nog steeds en het is ontzettend leuk om oude herinneringen weer op te halen.

Wat miste je het meest (family & friends don’t count) uit Nederland?

Een ouderwetse boterham met kaas, de Albert Heijn en een glas goede wijn 😉 Gelukkig waren er heel veel lekkernijen in Mexico waardoor het gemis wat minder werd. 

Wat heb je geleerd van op een andere plek te wonen?

Ik ben er ontzettend zelfstandig door geworden en minder verlegen. Ik knoop nu makkelijker een gesprek aan en weet dat alles uiteindelijk wel goed komt. Nadat mijn talencursus was geëindigd, moest ik op zoek naar een nieuwe woonruimte. Ik ben wat rond gaan vragen, maar vond het vrij lastig om alles in het Spaans te doen. Uiteindelijk is het toch gelukt om een mooi appartement te vinden. Hetzelfde gold voor het vinden van werk. Het heeft even geduurd, maar als je doorzet en iedereen in je netwerk informeert over je zoektocht, komt er vanzelf wat op je pad. Je moet je even aanpassen naar de mañana, mañana mentaliteit, maar dat is eigenlijk alleen maar goed voor jezelf!

Grootste verschil tussen Nederland en Playa del Carmen?

De mentaliteit die ik hierboven beschrijf. Dat is soms wel lastig. Wij zijn gewend aan het nakomen van onze afspraken en voornamelijk op tijd komen. De Mexicanen hechten hier niet zoveel waarde aan. Zelfs niet bij een sollicitatiegesprek of bijvoorbeeld een reparatie van een lek.

Je bent natuurlijk al weer een hele tijd terug, maar zit er nog een Mexicaanse gewoonte in je? Of is er een die je zou willen nog te hebben?

Haha, ik denk dat ik die mentaliteit wel een beetje heb overgenomen. Ik kom best vaak te laat op afspraken, tot ergernis van mijn man. Die komt graag te vroeg 😉 Ook maak ik me niet zo snel druk. Als er een lange rij voor de kassa staat of iemand snijdt me af op de weg maakt het me vrij weinig uit. Ik kan er toch niets aan doen en maak het alleen maar voor mezelf lastig als ik me druk ga maken.

Hoe kijk je terug op het Mexicaanse avontuur?

Als 1 van de mooiste jaren uit mijn leven. Ik weet nog dat ik dacht: “ik moet hier zo erg van genieten, want voor je het weet is het voorbij”. En dat is echt zo. Veel van mijn vrienden in Playa woonden er ook tijdelijk. Je weet ook dat er een einde aan komt en dat het ‘echte leven’ in Nederland weer op je wacht. 

Zou je graag nog eens een tijdje in het buitenland willen wonen?

Toen ik net terug kwam uit Mexico was ik hier zeker van. Ik vond het in het eerste jaar lastig om weer te wennen aan de Nederlandse cultuur. Maar nu ik twee kinderen heb zie ik vooral de voordelen van ons land en de nadelen van andere culturen. We hebben het echt heel goed in Nederland met alle zekerheden die ons door de staat gegeven zijn. Mede daarom zal ik niet zo snel de stap wagen naar een emigratie. Maar een tweede huis in het buitenland is mijn grootste droom. Op die manier combineer je de voordelen van twee landen. Maar dat is nog even flink sparen 😉


Oh, nu dat je het erover hebt herinner ik het me als de dag van gister, het leven in Playa del Carmen. Zoals Anne al stelt, het was echt van ¨nu genieten want dit blijft niet eeuwig¨. En dat genieten hebben we gedaan hoor (op hard werken na dan) Dagenlang op parelwitte stranden liggen, uiteten voor wat guacamole & tacos en op naar L´Ambassad om daar drankjes te gaan doen! Was het nou Zaterdag of Dinsdag? Dat maakte geen klap uit! En dat vakantiehuis, daar zie ik ons wel nieuwe herinneringen maken!



Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Hola! Graag leid ik je rond in Valencia :)